De heiligheid van de tijd – de katholieke week

Alle tijd behoort aan God Zelf, zoals Hij de hele tijd voor ons heeft verlost. Net zoals we een tiende moeten betalen, een deel van onze inkomsten, voor de armen en voor de behoeften van de kerk, zo moeten we ook een tiende van onze tijd aan God betalen.

Het Derde Gebod verbiedt dienstbaarheid op Zondag uitdrukkelijk. We kunnen dus niet het gazon maaien, naar een nieuw appartement verhuizen, ons huis schilderen of enig ander fysiek werk verrichten dat dienstbaar is. De kerk beveelt dat alle zondagen – en alle andere heilige dagen van verplichting – verplichte dag van misbezoek zijn. De heiligheid van de zondag vereist niet alleen het zich onthouden van bepaalde handelingen, maar ook het doen van andere.

Als u op een Zondag of heilige dag van verplichting om een ​​legitieme reden het Heilig Misoffer niet kunt bijwonen, moet u toch uw best doen om God te aanbidden en de dag te heiligen; bv. door de Mis van die dag zelf te bidden; een online/tv- uitzending van de Mis te volgen (zonder afleiding); thuis een heilig uur te maken, of een andere vorm (gebed) van toewijding. Hoewel deze activiteiten de mis nooit kunnen vervangen, laten ze, voor iemand die om ernstige reden niet in staat is de mis bij te wonen, wel de goede bedoeling zien om vrijwillig tijd op te offeren voor de liefde van God.

En het moet ook worden onderstreept dat alleen het bijwonen van de katholieke mis onze zondagverplichting vervult. Een protestantse dienst bijwonen doet dat niet. Ten eerste, de zondagsmis missen en ten tweede deelnemen aan de valse aanbidding van andere religies, zou je twee doodzonden hebben die je ziel veroordelen -. De leringen van de kerk hierover zijn duidelijk.

Zondag is een goede gelegenheid om deel te nemen aan zo mogelijk gemeenschappelijke gebeden van de rozenkrans, vespers, Aanbidding of bv. Lof; Een dag om katholieke kranten, boeken en tijdschriften te lezen; Luisteren naar een katholieke preek, het bekijken van video’s van katholieke uitleg of leven van een heilige of de catechismus lezen. Het is een rustdag van fysiek werk, zodat we deze tiende van onze tijd aan God kunnen geven. Zo mogen we natuurlijk juist ook genieten van Gods’ schepping, in de natuur, dit geeft ook geestelijke ontspanning.

Niet alleen de zondag, maar de hele week aan God is gewijd:

Vrijdag is bv de boetvaardige dag ter herinnering aan de wrede martelingen, kruisiging en dood van Onze Lieve Heer op Goede Vrijdag. Daarom zijn we verplicht om op alle vrijdagen van het jaar ‘boete’ te doen. Een van de meest voorkomende karikaturen van katholieken is het eten van vis op vrijdag. Toch begrijpen maar weinigen deze praktijk helemaal.

Onthouding van vlees op vrijdag is eigenlijk het hele jaar door vereist, dus niet alleen tijdens de vastentijd. Veel trouwe katholieken kiezen er echter gewoon voor om de traditie te respecteren, dit als aanmoediging om het ook te doen. Houd er rekening mee dat het vervangen van een alternatieve boete in plaats van onthouding van vlees, niet is toegestaan ​​tijdens de vastentijd; en is ook het hele jaar bindend, behalve wanneer een heilige dag of Feestdag op een vrijdag valt.

“Toen ik op de universiteit zat, had ik een kamergenoot die op een dag in de vastentijd zei dat hij die vrijdag naar een feest zou gaan, zodat hij zich in plaats daarvan op donderdag zou onthouden van vlees. Je kunt dat niet doen. Het moet op vrijdag gebeuren omdat Christus op vrijdag stierf. En een salade (zonder vlees) moeten eten en geen burger is een klein offer.”

We leven dus gedeeltelijk een katholiek liturgisch leven door: 1. naar de mis te gaan op zondagen en heilige dagen; 2. zich onthouden van alle dienstplicht (handarbeid, schoonmaak, lichamelijke arbeid, enz.) op zondag en heilige dagen; en 3. Onthouden van vlees op alle vrijdagen van het jaar, tenzij er een geldige uitzondering optreedt.

Een echt gelovig liturgisch leven te leiden kunnen we doen door elke dag van de week te eren:

Zondag is gewijd aan de Verrijzenis.

Maandagen zijn gewijd aan de Heilige Geest en de zielen in het vagevuur. Bid tot de Heilige Geest om leiding; Bid voor de zielen in het vagevuur; of bezoek een nabijgelegen begraafplaats om daar voor de doden te bidden.

Dinsdagen zijn gewijd aan de Heilige Engelen: Bid tot je heilige Engelbewaarder; Bid de rozenkrans van de H. Aartsengel Michael. De rozenkrans van St. Michael is een krachtige toewijding. Dinsdagen zijn ook gewijd aan het Heilig Aangezicht van Jezus, aan St. Antonius van Padua en St. Dominic.

Woensdag staat in het teken van Sint Josef: Bid tot Sint-Jozef om hem te eren. Na de Heilige Maagd Maria krijgt hij immers de hoogste verering onder alle heiligen. Je zou kunnen overwegen om een ​​Litanie tot St. Joseph te bidden of verschillende andere gebeden.

Donderdag is gewijd aan het Heilig Sacrament. Kunt u uw plaatselijke kerk, kapel of heiligdom bezoeken voor eucharistische aanbidding; Zelfs als de Heilige Hostie niet wordt blootgesteld in de monstrans, verblijft Onze Lieve Heer altijd in katholieke tabernakels (zoek naar de brandende lamp in de kerk). Onze Lieve Heer heeft het sacrament van het altaar op Witte Donderdag heeft ingesteld en daarmee ook het heilig priesterschap.

Vrijdag is gewijd aan de passie/lijden van Christus: Bid de heilige Kruisweg.

Zaterdag is gewijd aan de Heilige Maagd Maria, omdat alleen zij op de heilige/stille zaterdag haar geloof in onze Heer heeft behouden. Roepen we haar op zaterdag op een speciale manier aan. Misschien een extra toewijding na het gebed van de rozenkrans, b.v. de Litanie van Loreto. U kunt er op zaterdag ook een gewoonte van maken om verse bloemen te plaatsen bij O.L.V. Maria of Marialiederen zingen ter ere van haar. Een zeer belangrijke praktijk, die in onze eeuw door God een bijzondere betekenis heeft gekregen en waarmee speciale genaden beschikbaar worden gesteld, is de toewijding van de eerste zaterdag van de maand. (zie bovenstaand artikel ‘de vijf eerste zaterdagen’ volgens Fatima).

Voor gebeden en rozenkransgebed: www.gebeden-site.jouwweb.nl